Beugel-EHBO

Beugel-EHBO

● Uitneembare beugel
De beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.Laat de beugel uit en maak een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden. Vergeet niet de gebitsmodellen, waarop de beugel gemaakt is, mee te nemen.
De beugel is kapot, maar het dragen gaat nog goed.Blijf de beugel zo goed mogelijk dragen en maak een afspraak. Vergeet niet de gebitsmodellen, waarop de beugel gemaakt is, mee te nemen.
● Buiten beugel
Er zit een metalen ringetje om een kies los.Druk dit ringetje weer zo goed mogelijk op z’n plaats. Laat de buitenbeugel uit en maak een afspraak.
Er is een rubbertje van de gehemelte beugel los.Maak een afspraak; als het goed is zit deze beugel aan de andere kant nog wel vast.
De buitenbeugel zit te hoog of te laag of komt tegen de boventanden aan.Geeft dit klachten? Zo ja, maak een afspraak op een eerdere datum.
De “pootjes” van de buitenbeugel passen niet goed meer in de buisjes op de kiezen.Vervroeg de afspraak.
● Vaste beugel
Er zit een slotje of buisje los.Druk dit ringetje weer zo goed mogelijk op z’n plaats en maak een afspraak.
Een goudkleurig pinnetje bij een slotje steekt uit. Probeer dit met je nagel of met de achterkant van een theelepeltje weer terug te duwen.
Er is een rubbertje van de gehemelte beugel los. Maak een afspraak; als het goed is zit deze beugel aan de andere kant nog wel vast.
Het uiteinde van de draad prikt achterin de mond of is uit een buisje losgeschoten. Stop als je er last van hebt de draad met je vingers, een pincet of een tangetje terug in het buisje. Als dat niet lukt, knip dan de draad met een nagelschaartje of een kniptangetje door en verwijder het “prikkeldraad”. Maak vervolgens een afspraak.
Er is een kettingelastiekje los. Knip als je er last van hebt het elastiek af met een schaartje en maak een afspraak.
● Draadspalk aan de achterkant tanden
Het draadje zit los of is gebroken, maar is niet pijnlijk. Maak zo snel mogelijk een afspraak om het draadje weer vast te laten zetten.
Het draadje zit los of is gebroken en irriteert de tong. Lukt het niet om direct een afspraak te maken probeer dan een stukje met een nagelschaartje af te knippen. Helemaal lostrekken mag ook in noodgevallen.

Tip

Maak met je telefoon een foto van je beugel of je tanden. Stuur deze met je vraag naar de praktijk.

‹ Terug naar home